20 червня 2020 р. "Буцький каньйон та трипільський заповідник"

 ›   ›  20 червня 2020 р. "Буцький каньйон та трипільський заповідник"

Одним з найскладніших та водночас найцікавіших своїх одноденних маршрутів вважає Клуб мандрівників НавколоUA подорож Західною Черкащиною до Буцького каньйону і Трипільського заповідника. Цього разу поїздка відбулася в карантинному автомобільному форматі. Після зустрічі у Жашкові, колона автівок з прапорцями вирушила в Буки. Всі екіпажі були забезпечені раціями, за допомогою яких організатори попереджали водіїв про маневри та розповідали про цікаві місця по маршруту.

В Буцькому каньойні команду автомандрівників зустріла уманський історик Зоя Возна, яка сама є родом з Буків і котру наш клуб вважає найкращим знавцем тутешньої минульщини. Під час прогулянок між багатьма вражаючими фотолокаціями вона розповідає реальні, живі, особисто досліджені нею історії про каньйон, що набагато захопливіші, ніж вигадані легенди попсових гідів. Справжнім бонусом став пікнік в гостях у пані Зої з можливістю поласувати спілими черешнями прямо з дерева.

Дорога з Жашкова до Буків була дуже поганою, а з Буків до Тального – ще страшнішою. Але всі учасники її успішно подолали, щоби побачити колись шикарний мисливський палац графа Шувалова. Після невдалої спроби реставрації він більше десяти років залишається занедбаним, іноді слугуючі декораціями для кінозйомок, але охоронці гостинно приймають туристів і навіть проводять екскурсії.

І вже традиційно на самий фінал ми залишили Державний історико-культурний заповідник "Трипільська культура". Сам музей досі на карантині, але його директор Владислав Чабанюк влаштував феєричну екскурсію прямо на території з моделями трипільських хат просто неба. Бажаючі змогли побачити і найцікавіші трипільські артефакти, які свідчать про розвиненість тогочасних технологій і мистецтва, а також про високий рівень організованості і водночас демократичності трипільського суспільства.

Дякуємо всім учасникам!


Адреса:

м. Київ

navkoloua@ukr.net

Телефони:

(067) 465-92-63, (066) 779-57-13