25 грудня 2017 р. "Нове Різдво на Фастівщині"

 ›   ›  25 грудня 2017 р. "Нове Різдво на Фастівщині"

Зустріти перше Різдво там, де його традиційно святкують 25 грудня, вирушив Клуб мандрівників НавколоUA у цей новий для України вихідний день.

Одним із найбільших католицьких центрів поблизу Києва є місто Фастів. Окрім гарного неоготичного костелу Воздвиження Святого Хреста, воно відоме як місце Соборності, де майже сто років тому було підписано попередній договір про об'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республикі.

У вагоні-музеї злуки УНР та ЗУНР нас зустрів найвідоміший місцевий краєзнавець Эдуард Мондзелевский, який люб'язно зголосився стати нашим гідом Фастівщиною на цілий день. Його блискуча екскурсія, надзвичайно інформативна та водночас легка для сприйняття, закрила багато білих плям у нашому сприйнятті в історії Української революції 1917-1921 років.

Різдвяного настрою додав обід у суперкласному кафе "Villa Chipollina" (їхній горіховий тарт – це щось неймовірне!).

Великою несподіванкою став музей українського композитора Кирила Стеценка у Веприку – для повного занурення в атмосферу не вистачило лише легкого фонового звучання найвідоміших його мелодій, які ми часто вважаємо народними.

А трохи дивною фінальною крапкою став Ризоположенський монастир у Томашівці, зазвичай яскраво підсвічений, а у цей рыздвяний вечір занурений у темряву.

Дякуємо усім учасникам!


Адреса:

м. Київ

navkoloua@ukr.net

Телефони:

(067) 465-92-63, (066) 779-57-13