28 червня - 1 липня 2018 р. "Слідами забутих предків: Верховина та Говерла", день 3-й.

 ›   ›  28 червня - 1 липня 2018 р. "Слідами забутих предків: Верховина та Говерла", день 3-й.

Автентика та містика Гуцульщини стали темами наступного дня подорожі Клубу мандрівників НавколоUA до Верховини.

Відповідний настрій з самого ранку задав музей "Хата-гражда" та його хранителька Василина Зеленчук, адже саме тут Параджанов знімав фільм "Тіні забутих предків". Події, що лягли в основу однойменної повісті Коцюбинського, відбувалися саме тут, у Криворівні.

Їх напевно пам'ятає дерев'яна церква Різдва Пресвятої Богородиці, яка є духовним центром краю.

А пам'ять про творців кіношедевру Параджанова береже будинок-музей фільму "Тіні забутих предків".

Ближче познайомитися з гуцульським побутом, зокрема з технологією виробництва полонинських сирів, дозволив ще один приватний музей "Хата-стая" (так називають маленькі сироварні на полонинах). Ми не лише побачили, як молоко перетворюється на сир, а й скуштували готовий продукт, закусивши борщем з білих бурячків та книшами.

Неймовірний заряд енергії подарувала нам чарівна Наталія Гузак, нинішня хранителька музею музичних інструментів імені незабутнього Романа Кумлика.

Далі був "Музей гуцульської магії", що знайомить з побутовими карпатськими чарівництвами, та майстер-клас із приготування правильного баношу.

Ну а після грибної вечері з розмаїттям білих грибів у різних видах почалася головна атракція вечора - похід зі смолоскипами у пошуках мольфарів, зустріч зі справжнім примівником та участь в обряді очищення.

Далі буде...


Адреса:

м. Київ

navkoloua@ukr.net

Телефони:

(067) 465-92-63, (066) 779-57-13