04 липня 2020 р. "Творчі садиби Чернігівщини"

 ›   ›  04 липня 2020 р. "Творчі садиби Чернігівщини"

Чарівними місцями Чернігівського Полісся, що надихали багатьох українських митців, проїхався минулими вихідними Клуб мандрівників НавколоUA у своєму карантинному автоформаті. Головною метою були численні тутешні садиби-музеї письменників, поетів, художників і театральних діячів, які ми назвали мистецькими садибами.

Спочатку завітали на чай до Заньковецької. У селі Заньки поблизу Ніжина найвидатніша українська актриса Марія Заньковецька провела дитинство, а потім неодноразово поверталася на батьківщину. Тут можна побачити її особисті речі, зокрема сценічні костюми, а також ретельно відреставрований рояль, подарований актрисі Миколою Лисенком. Також зацікавили деякі речі з етнографічної експозиції та колекція духмяних трав – саме на них був заварений чай, що подали мандрівникам з місцевим медом.

Далі поїхали на обід до Куліша. Ретельно відновлена садиба "Ганнина Пустинь" письменника Пантелеймона Куліша та його дружини Ганни Барвінок справила гарне враження доглянутістю та буянням літніх квітів. А історія складних стосунків літературного подружжя викликала безліч запитань та подальших рефлексій під час пікніка в улюбленій альтанці Куліша на березі ставка. Особлива подяка співробітницям музею за веселу історію про "білочку Шевченка" з наочним-майстер-класом та за пам'ять про перший візит нашого клубу понад 10 років тому.

Великою несподіванкою та справжнім відкриттям для нас стало знайомство з творчістю художника Олександра Саєнка під час візиту до його будинку-музею в Борзні. Роботи митця в техніках інкрустації соломкою та вибійки на тканині виглядають напрочуд стильно і сучасно.

А на фінал подорожі ми залишили приємний бонус – запропонували учасникам завітати ще й у Сосницю, на батьківщину видатного українського кінорежисера Олександра Довженка. По дорозі побачили з мосту панораму Десни, яка з дитинства зачаровувала митця. Ще одним бонусом стала коротка зупинка в Чернігові по дорозі додому, яка дала можливість відчути затишну відпочинкову атмосферу міста та придбати на вечір фірмового місцевого пива.

Дякуємо всім учасникам!


Адреса:

м. Київ

navkoloua@ukr.net

Телефони:

(067) 465-92-63, (066) 779-57-13