1 серпня 2020 р. "Змієві вали та Васильківські Карпати"

 ›   ›  1 серпня 2020 р. "Змієві вали та Васильківські Карпати"

Перша тестова подорож Клубу мандрівників НавколоUA новим маршрутом "Змієві вали та Васильківські Карпати" зібрала команду любителів історії, природи та гострих відчуттів.

Через всю історію півдня Київщини проходить система земляних оборонних споруд, які називають "Змієвими валами". Знайомство з ними розпочали в Круглику, де основою для давньоруського валу послужило скіфське городище-гігант. Вал тут найбільш видовищний, його структура добре проглядається у розрізі, а ще він послужив основою для доту часів Другої світової війни. Фрагмент валу другої оборонної лінії оглянули у Здорівці на в'їзді у Васильків. Тисячу років тому це місто було одним з оборонних вузлів системи "Змієвих валів".

Екскурсію збереженими частинами міських фортифікацій Василькова різних епох – від давньоруських до козацьких – нам провів місцевий краєзнавець Сергій Снегірьов. А за сприяння міського краєзнавчого музею та Сектору туризму міської ради ми змогли побачити камеру, в якій утримували лідерів декабристського повстання Чернігівського полку.

Та якщо екскурсії містом у Василькові поки що є рідкісними, просто шаленою популярністю у професійних фотографів, селферів-інстаграмерів та звичайних туристів останніми місяцями користується природний об'єкт поруч із містом, який часто називають "Казковим яром" та помилково вважають частиною ландшафтного заказника "Васильківські Карпати". Ідеальним гідом тут став уже знайомий багатьом членам клубу Дмитро Іванов із Трахтемирівського заповідника, який дуже добре знає ці краї.

Адреналіну подорожі додала раптова гроза з короткою, але потужною зливою, яка накрила нас серед ярів та зрештою не дозволила дістатися центру "Васильківських Карпат". Натомість побачили "кіношну" Покровську церкву в Креничах. А панорама з висоти Малого Ходосівського (Круглого) городища на Планерній гірці з грозою на горизонті з одного боку і сонецем з другого стала ідеальною фінішною точкою.

Дякуємо всім учасникам!


Адреса:

м. Київ

navkoloua@ukr.net

Телефони:

(067) 465-92-63, (066) 779-57-13